dilluns, 25 de gener del 2016

CIÈNCIA I REALITAT

En un article recent al diari La Vanguardia, l’escriptor Luis Racionero ens parlava de les relacions entre Religió i Ciència. I deia que es podia parlar de 6 nivells de realitat: el físic, el biològic, el mental, el subtil, el causal i el darrer. Els tres primers són l’objecte d’estudi de les ciències i el pensament racional:  de la física i la química, el primer, de la biologia, el segon, i del mental la psicologia i la filosofia. Els altres tres nivells entrarien en l’àmbit del que és religió, segons l’article: “El nivel sutil es el ámbito de la religión de los santos, es decir, la que alcanza la intuición visionaria, angélica o arquetípica. El nivel causal es el de los sabios que buscan la disolución del ego y trascender el sujeto y la experiencia. Del último no se puede hablar, porque está más allá de la realidad y no hay palabras para ello.”

Segons Racionero, en el coneixement de cada nivell de la realitat cada disciplina engloba la de l’anterior, la biologia utilitza la física i la química, però la física no utilitza la biologia. És a dir, els nivells de realitat inferiors no poden incloure els superiors i el que és superior no es pot explicar a partir del que és inferior. 

Tota una invitació a plantejar-se una qüestió important: els límits del coneixement científic són els límits de la realitat?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada