dijous, 24 de maig del 2018

FILOSOFIA POLÍTICA, PER A QUÈ?

Quin sentit pot tenir, aquí i ara, estudiar, llegir o apropar-se al que van dir Locke, Rousseau  o Marx? De què pot servir la filosofia política al s. XXI?   De què serveix, en general, la filosofia i, en aquestes circumstàncies, la filosofia política?

Moltes preguntes i una única resposta: aprendre a pensar de forma crítica i autònoma, per ser ciutadanes i ciutadans conscients dels seus drets i deures, conscients de la seva responsabilitat política. Perquè la gran majoria d’estudiants de filosofia del primer curs de batxillerat, en pocs mesos, seran una part del sobirà a l’hora de decidir quines polítiques s’han d’aplicar i quina mena de govern ha fer-les efectives.

Qüestions com la divisió de poders, o els drets de primera generació com la llibertat d’expressió, o els de segona com el dret al benestar, a l’educació o a l’atenció sanitària, són actuals però la seva formulació ve de lluny. Conèixer les arrels del pensament liberal i socialista, entendre com en major o menor mesura estan presents en la nostra realitat política, hauria de ser una eina fonamental en la formació per a la ciutadania.

Quan hi ha eleccions lliures en un marc de pluralisme, cada societat té el govern que ha escollit, és a dir, el govern que es mereix. La qualitat dels que exerceixen el poder polític és directament proporcional a la qualitat dels electors i electores que els han escollit. Aleshores, haurem de preguntar-nos, per què, en l’actual sistema educatiu, té tant poca importància la formació política?  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada